Hva drikker du, qahwa eller cha?

Hva drikker du, qahwa eller cha?

Kaffe og te er to av de vanligste drikkene rundt om i verden, og begge har vært brukt av mennesker i over tusen år. I dette blogginnlegget forklarer vi litt om etymologien bak ordene "kaffe" og "te", og også litt om selve opphavet til plantene. Norden ligger ofte øverst på listene når det gjelder kaffedrikking i verden, og med dette blogginnlegget kan du lære mer om hva det er du drikker og hvor drikken kommer fra.

Publisert 28.12.2016

Kaffe

Kaffe er verdens nest mest omsatte råvare, bare slått av olje, og et av de mest utbredte ordene i verden. Opprinnelig kommer kaffen fra Øst-Afrika, regionen rundt Afrikas horn, og der (på de ulike etiopiske språkene) kalles planten, bønnene og drikken for bunna/bun eller lignende. Ordet bunn forekommer også i arabisk, men selve drikken kalles for qahwa på arabisk, og det er dette ordet som har spredd seg gjennom Persia og Tyrkia (kahve) via Italia og videre til resten av Europa. Delen hw/hv erstattes her av f/ff til ordet café, kaffe, caffé, coffee osv. Finnenes kahvi ligner mer på tyrkernes uttale, men ordet er lånt fra svensk.

Nordmenn på topp når det gjelder kaffedrikking

Europeerne spredde deretter kaffen, både drikken og navnet, rundt omkring i verden og nådde også de delene som araberne ikke hadde rukket til ennå. Norge ligger nest øverst på listen over hvilke land som drikker mest kaffe, og tallet ligger på 3,7 kopper kaffe per kaffedrikker per dag. Det er tydelig at vi nordmenn elsker kaffe!

Te

Te har sitt opphav i det gamle Kina, og ble i starten brukt til medisinske formål på slutten av 300-tallet. Drikken ble ansett som et legende brygg som kunne kurere mange plager. Det finnes mange ulike tegn/ord for teplanten. Det vanligste av disse tegnene, som ordet te er basert på i de fleste språk, er 茶, som på standard kinesisk uttales chá. Uttalen av 茶 varierer imidlertid avhengig av hvor i Kina ordet er lånt fra.

De ulike opphavene til ordene

Varianter som bygger på ordet te sies å komme fra provinsen Fujian. I Xiamen, som var en viktig handelsby, var det mye handel mot vest. Man antar at nederlenderne tok med seg ordet vestover, noe som har ført til det engelske ordet tea – som igjen har blitt til ordet te på norsk.

Antagelig har varianter av chá blitt spredd av portugiserne til India via handel i de kantonesisktalende delene av Kina, for eksempel Hongkong og Macao.

Skandinaviske varianter

På svensk og dansk støter vi på mange ulike stavemåter av ordet te, som eksempelvis the, , tee og thé. Men det er imidlertid te som er den eneste aksepterte stavemåten i Skandinavia.

Siste blogginnlegg