Påskekrim

Påskekrim

Kanskje skyldes det at min barndoms hytte på fjellet lå tett innpå den norske grensen, eller kanskje jeg ble født bokorm og uhemmet fascinasjon for det morbide. Uansett er jeg svært betatt av den norske påskekrimtradisjonen, det vil si nordmenns tradisjon for å lese kriminalromaner i påsken. Kan du tenke deg noe bedre enn å ha fri, dra på fjellet eller ut på landet med gnistrende snø (helst), vårvintervarme soldager med takdrypp eller snødråper og kosekvelder foran den gnistrende peisen … hele tiden med en eller flere gode krimromaner på lur?

Publisert 06.04.2015

Hvorfor akkurat krim til påske?

Det heter seg at den norske tradisjonen oppstod på 1920-tallet ved at en norsk dagsavis publiserte en krimføljetong i påskeuken. Det må ha vært vellykket, for den norske bokbransjen hang seg siden på og førte tradisjonen videre. En årsak til suksessen var sikkert at norske hytter, akkurat som fritidshus omtrent over alt, ikke nødvendigvis hadde alle moderne fasiliteter, og underholdningen bestod derfor i brettspill og bøker. I dag er det selvfølgelig ikke lenger omstendighetene som gjør at vi leser krim til påske, men tradisjonen lever likevel videre og er sterk – den har til og med smittet over til radio og TV … og litt over til Sverige.

Krimtips

Så, for å slå et slag for påskekrimmen vil vi gjerne tipse om noen nordiske krimromaner som kanskje er litt mindre kjente:

Matti Rönkä

Matti Rönkä debuterte i 2002 med krimromanen Tappajan näköinen (på norsk Med mord i blikket, oversatt av Morten Abildsnes). Hovedpersonen i fortellingen, Viktor Kärppä, er en mann med en brokete bakgrunn. Han er født i Karelen, har slekt fra Ingermanland, har en finsk Sovjet-avhopper til far og har selv flyttet tilbake til Finland. Men en slik bakgrunn kommer han automatisk i kontakt med en brokete verden av innvandrere fra østblokklandene, og dermed også konfliktene og problemene i denne verdenen.

Oliver Truc

Olivier Truc er den franske krigskorrespondenten som havnet i Stockholm og ble fascinert av samene, landet deres og historien deres i grenseområdene mellom Norge, Finland og Sverige. Trucs bok La dernier Lapon (på norsk 40 dager uten skygga, oversatt av Egil Halmøy) utspiller seg i nettopp Sápmi og handler om en forsvunnen sjamantromme, mord og avskårne ører. Den tar for seg de historiske tvistene, rasismen, konfliktene som reindriften innebærer, og problematikken med gruvedriften. Alt akkompagnert av været, mørket og snøen.

Karen Engelmann

Karen Engelmann er amerikansk, men har bakgrunn som illustratør og grafisk designer i både Sydsvenska Dagbladet og Ikea. Hun har tilbragt hele 8 år i Sverige med Malmö som base. Hennes første bok The Stockholm Octavo (Stockholm octavo på norsk, oversatt av Heidi Grinde), utspiller seg i Stockholm på slutten av 1700-tallet. Det skjer mye ute i Europa, og i Stockholm foregår et renkespill for å styrte kongen. Historien handler om gjerrighet, makt, intriger, spådommer, vifter og høye ambisjoner i en politisk turbulent tid.

Jörn Lier Horst

Jörn Lier Horst er en yrkesaktiv politimann i Vestfold som også skriver krim. Boken Jakthundene kom i 2014 og handler om den erfarne etterforskeren William Wisting. Når Wisting mistenkes for å ha fabrikkert bevis i en gammel etterforskning og blir suspendert fra tjeneste, blir han tvunget til selv å finne frem til sannheten.

Eva Heljesten

Til slutt et tips fra en av våre "egne". Eva Heljesten arbeider som oversetter og skribent og kan nå også titulere seg som forfatter. Den første boken hennes, Den gula giraffen, kom ut som e-bok i 2014. Den handler om et mord som begås i en skog nord for Stockholm. Mordet viser seg å ha forgreninger til Tyskland, og snart dukker det opp flere lik.

Mer krim

Her er noen flere spennende krimforfattere fra den store nordiske produksjonen som er verd å se nærmere på:

  • Kati Hiekkapelto
  • Hans Olav Lahlum
  • André Bjerke
  • Tom Egeland
  • Christoffer Carlsson
  • Marko Kilpi
  • Fredrik Hardenborg
  • Gunnar Staalesen
  • Arnaldur Indriðason

God påske, og hygg deg med lesingen!

Synnöve MT.
Synnöve MT. Tidligere Services Specialist

Synnöve har jobbet nesten hele sitt yrkesaktive liv innen språkbransjen og har vært involvert på de fleste kanter. Hun jobbet senest som tjenestespesialist for våre oversettingstjenester.  

Kategorier

Siste blogginnlegg