Emoji – det globale språket, del 2

Emoji – det globale språket, del 2

Emoji-symbolene er ikke noe nytt, men har fått en enorm utbredelse fra 2011 og fram til i dag. I dag brukes de ikke bare på mobiltelefoner, men også i alle mulige andre medier og kommunikasjonskanaler. For eksempel inneholder i dag nesten halvparten av all tekst på Instagram emojisymboler. Emojier erstatter i stadig større grad Internett-slang (f.eks. uttrykk som LOL), og blir mer og mer utbredt verden over. Hvordan vi bruker dem, varierer imidlertid.

Publisert 12.06.2015

En milliard emojier analysert

I april i år satte bedriften Swiftkey seg ned og analyserte mer enn en milliard brokker med emojidata innhentet fra oktober 2014 til januar 2015. De ville se nærmere på hvordan disse symbolene blir brukt på forskjellige språk og i ulike land, og det viser seg at det varierer.

  • Arabiske nettbrukere bruker planter og blomster fire ganger oftere enn gjennomsnittet.
  • De som skriver på fransk, bruker hjerte-emojier mer enn noen annen språkgruppe: Mer enn halvparten av alle emojier på fransk er hjerter.
  • Finnene har virkelig trykket emojiene til sitt bryst og bruker dem mer enn noen andre – 60 % av alle finske tekster inneholder emojier.
  • Malaysia er landet med det største emojivokabularet.
  • Russiske nettbrukere er mest romantiske, mens de vietnamesiske er minst romantiske.
  • Det et brukes flest emojier om varmt vær på arabisk og om kaldt vær er det flest emojier på russisk.

På samtlige språk brukes det flere positive emojisymboler enn negative, og generelt dominerer smilefjesene, med rundt 45 %, foran de triste ansiktene, med litt over 14 %. På tredjeplass kommer hjertene, med drøyt 12 %.

Danskene er glad i gaver gift.png og i "tommel ned"-symbolet Tumme_ner.png

... men ikke sammen, antar vi. Smile.png Ellers er danskene glad i smilefjes og hjerter, og bruker dessuten juletrær gran.png oftere enn oss andre når det nærmer seg jul.

I Finland er snømennsnowman.png mer populære enn nissen  Tomte.png

Julenissen er faktisk mindre vanlig i Finland enn i både Norge, Sverige og Danmark. Kan det være slik at nordmenn, svensker og dansker sprer julestemning ved hjelp av nisse-emojier, mens nissen i Finland har en så selvfølgelig plass at de ikke føler behov for å nevne ham spesielt? På den andre siden bruker finnene snømenn mer enn gjennomsnittet.

Ballongen Ballong.png – en noe uventet norsk favoritt

Nordmenn bruker mye håndgester, og da først og fremst tommelen oppTumme_upp.png , men også hender som strekkes jublende i væretHands.png . Vi er i det hele tatt glad i positive symboler som smilende ansikter og hjerter. Forkjærligheten for ballonger henger kanskje sammen med at vi er glad i å feire?

Svensker elsker hjerter heart.png

... men de er også den nasjonaliteten som bruker brødemojien Toast.pngmest. Nøyaktig hvorfor vet ingen, men vi kan jo spekulere i at svensker liker å prate om mat, og at de spiser mye brødskiver. Eller kanskje det er fordi de ofte glemmer å kjøpe brød? Ellers liker svenskene, akkurat som de andre nordiske landene, både smilefjes og håndsymboler.

Verdens emojidag den 17. juli

Den 17. juli er datoen da Apple for første gang lanserte sine emojier. Derfor bruker de denne datoen i kalendersymbolet sitt, og det er også derfor de har utpekt denne dagen til verdens emojidag, worldemojiday.com.

Google bruker den 12. juli i sin kalenderemoji, og Twitter bruker den 15. juli siden dette er viktige datoer for deres respektive emojilanseringer.

Les gjerne også ...

… blogginnlegget Emoji – det globale språket. Hvis du har behov for å slå opp på emojisymboler, kan jeg anbefale  Emojipedia, der du finner både Apples, Googles, Microsofts og Twitters varianter.

Den fullstendige emojirapporten fra Swiftkey er publisert i to deler, del 1 og del 2.

Synnöve MT.
Synnöve MT. Tidligere Services Specialist

Synnöve har jobbet nesten hele sitt yrkesaktive liv innen språkbransjen og har vært involvert på de fleste kanter. Hun jobbet senest som tjenestespesialist for våre oversettingstjenester.  

Kategorier

Siste blogginnlegg